Wednesday, November 23, 2016

New Blogger Dashboard Style


Assalamualaikum w.b.t.

Holla, uolls. Apa khabar? Harap uolls semua sihat sihat belaka la ye. Perasan tak yang dashboard blogger dah berubah? Mula-mula gelabah juga nad dibuatnya.Ye la. Kan dah biasa dashboard ada entry daripada blogger lain. Tup tup buka tadi tak ada la pula. Rasa nak meraung pun ada. Takut laptop ni rosak ke apa. Apa benda la kau ni nad. Hahaha. Klik punya klik finally jumpa juga. Fuhh... Tapi kan lagi best style dashboard yang dulu. Yang sekarang ni susah la nak tahu ada comment yang awaiting moderation ke tak. Kena klik kat bahagian pula. Huhu. Siapa lagi suka dashboard style yang dulu, angkat tangan!!! Hehe.

Dashboard style yang terbaru. Erm nak yang lama punya. Huhu

Sunday, November 20, 2016

Long Time No See!

Image result for shock gif

Assalamualaikum w.b.t.

Holla!!! Wuuu dah lama gila tak blogging ni. It's been almost 6 month. Kau buat apa ni nad sampai tak dan nak blogging langsung?! Haha. Actually mood nak blogging tu terbang tetiba. Terbang ke mana entah. Sepanjang 6 bulan tak blogging ni, macam-macam yang dah berlaku. Nanti baru nak share kat sini eventhough dah basi. Arghhh tak kira. Nak share juga eventhough dah basi. Suka hati la kan. Haha. So uolls stay tuned la, eh. Nanti nad sambung membebel lagi. Agak agak ada tak yang rindu nad membebel (mesti la tak ada kan?). Hihi. Take care, uolls. See you soon :)

Thursday, May 5, 2016

The Elegance Of Muslimah Clothing Style


Our local fashion industry has evolved greatly for the past few years with the influences of cultures. The fashion scene has changed dramatically and dynamically as we can see the changes in Muslimah fashion with the help of the rise of Muslimah fashion lovers or widely known as hijabista. The Muslimah fashion has taken the world of fashion in Malaysia by storm and women who admire it can be seen almost everywhere showing off their style in the best Muslimah clothing. Maxi dress or also known as gaunlabuh is one of the most popular among fashion lovers in Malaysia. 


Get yourself tailored with fresh femininity for a modern and beautiful Muslimah clothing look with this sophisticated maxi dress. It is indeed a glamorous lace makeover and would make a great choice for you as the sequin embellishment and flowy satin skirt will make you stand out in the crowd when you are attending a special occasion. 



You are invited to a special occasion but apparently you have nothing to wear. Do not panic and get yourself a Muslimah maxi dress and be the belle of the party in it. Pair it with your favourite hijab with the latest style and them girls envy with your amazing sense of fashion!


Express your love for anything shimmery with the help of a Muslimah dress like this one. If it is styled in a good way it will make you look fabulous in an instant! This is because it features the very epitome of grace and elegance.
  

Friday, April 22, 2016

4.00 For The First Time


Assalamualaikum w.b.t.

Holla, gais ! How are you? Harap korang semua sihat sihat belaka la ye. Hihi. Kenapa la entah makin lama makin tak ada mood nak berblogging. Biarkan macam tu je. Maybe sebab penat bekerja kot *nanti nad akan share nad kerja apa* Padahal sebelum ni boleh je berjaga sampai pukul 3 4 pagi semata-mata nak online sebab line masa tu tersangat la laju. Tapi sejak dah bekerja ni, asal masuk bilik je tak lama lepas tu terus pengsan. Penat sangat la kot. Hahaha.

Finally, alhamdulillah result nad untuk last sem telah keluar. Sumpah rasa macam tak percaya je. Unexpected result gitu. Rasa macam segala penat lelah sepanjang nak habis sem terakhir yang merupakan latihan industri sangat berbaloi. Kalau korang baca previous entry nad, korang akan tahu betapa meroyannya dan stressnya nad buat preparation untuk presentation latihan industri tu. Dengan last minute printer buat hal. Terpaksa la print kat kedai walaupun harganya mencekik darah la juga.

Alhamdulillah. Nad dapat 4.00 pada sem lepas. Rasa macam nak menangis je. Sebab macam tak sangka yang orang yang tak berapa pandai macam nad ni boleh dapat 4.00. Padahal presentation dan report hari tu tak ada la perfect mana pun. Still ada mistakes tapi nad dah tak larat nak betulkan balik. Biarkan macam tu je. Huhu. Padahal punya la acah acah tak nak check result hari tu. Siap suruh adik nad checkkan lagi tu. Apa la kau ni oiii. Haha. Btw, thanks so much kepada family Computer Engineering yang banyak membantu selama ni. Jasa korang  semua tak mampu nad balas. Terlampau banyak jasa korang. To my dearest roomate, thanks for everything. Thanks for always be there for me through ups and downs. Walaupun macam-macam orang mengata pasal kita, kau tetap sudi berkawan dengan manusia macam nad ni. Aduhhh sedih la pula. Sekarang ni just counting day for convocation day. Permohonan ke degree dah buat. Tinggal nak send ke pihak universiti je. Good luck for your future, guys. Till we meet again. Ada rezeki, nad sambung kat sana balik.

Thursday, April 7, 2016

The End Of Diploma !


Assalamualaikum w.b.t.

Holla, gaisss! Sorry sebab lama menghilangkan diri. Mood nak berblogging terus lesap all of sudden. Ni pun punya la gigih paksa diri untuk menaip entry ni. Penyakit malas semakin berleluasa. Tak boleh jadi ni. Grrr.

For your information, nad dah berjaya habiskan zaman diploma nad hari tu (15 Mac). Last day internship nad pula pada 4 Mac yang lalu. Gila ah. Perit juga nak tamatkan diploma ni. Nak laluinya lagi la. Hanya Tuhan je yang tahu. Sob sob. Hari tu pun tak habis habis duk kira bila la praktikal nak habis. Bukannya apa. Dah tak tahan stay kat office. Bosan tu boleh la tahan. Tapi part sejuk air cond tu. Memang mengundang lapar dan mengantuk betul. Ni la padahnya kalau ambil course yang tak pergi site ke sana ke mari bagai. Padahal nad ni bukannya reti nak duduk diam. Cukup la 4 bulan tahan diri supaya tak merayap ke sana ke mari kat office tu.

Bila dah habis internship tu, nad ada seminggu lebih nak prepare untuk presentation pasal praktikal tu. Tu pun terseksa jiwa raga nak siapkan report dan slide. Report tu pula nad tahu last minute kena buat. Memang kelam kabut dibuatnya. Report tu nad siapkan beberapa jam sebelum gerak balik sana. Tu pun tak full lagi. Nad dapat tahu Rabu tu dan Sabtu tu pula kena balik Perlis. Dengan tak ada actual guideline dan format, warna coverpage pun tak decide lagi. Bila dah decide warna coverpage tu, boleh pula suruh tukar warna yang membuatkan kitorang confuse. Sekejap warna kuning, sekejap warna biru. Dah la time tu nad tengah stress siapkan report. Boleh pula terlupa minta signature dari company untuk form yang berkenaan. Terpaksa la scan dan send by email je. Esoknya nad nak balik, Jumaat tu baru lecturer ada meeting pasal penempatan kitorang kat kolej kediaman. Ni la nasibnya kalau kolej kediaman banyak sangat. Sumpah stress yang teramat sangat.


Dengan finishing schoolnya (program sebelum graduate) tiada, kitorang terpaksa bazirkan masa balik sana semata-mata presentation yang sehari tu je. Siap ada tarikh check in dan check out. Nampak sangat kitorang tak boleh stay sana lama-lama. Tu nad dah redha dah. Memang masa tu nak cepat cepat balik je. Masa presentation tu pula, tak habis habis kena soal dengan lecturer. Memang la ada interview ala-ala soal jawab gitu sebab hari tu tak ada lecturer visit untuk latihan industri, tapi soalan tu buat nad geram je. Macam nak mempersoalkan kenapa nad guna software yang company suruh tu. Intern kena la bertindak mengikut arahan kan. Takkan nak melawan pula. Haih sabar je la. Senyum je la walaupun hati tu dah macam apa dah sebab tengah menahan lapar. Haha.

So now, boleh la tarik nafas lega sikit sebab dah habis diploma. Yang penting, tak ada subjek yang kena repeat walaupun nad tak pandai pun macam orang lain. Alhamdulillah. Just menanti convocation day je. Convo pun postpone almost 3 bulan la juga. Nad akan berkonvo pada 25 Oktober nanti. Hari bekerja dan last day convocation pula tu. Haihh sabar je la nok. Yang penting dapat berkonvo. Ye ke idok?

p/s: Sorry sebab entry agak hambar dan panjang berjela. Nad rasa macam nak buat GA sempena birthday nad yang akan datang tak lama lagi. So, what do you think guys?


Wednesday, March 30, 2016

Thursday, March 10, 2016

Beauty Haul Again


Assalamualaikum w.b.t.

Holla, gais! Dah lama tak menulis kat sini. Busy sikit lately ni. Kena siapkan report latihan industri. Tahu last minute pula tu. Memang stress dibuatnya. Hehe. Ok dah la cerita pasal stress tu. Karang tak habis habis pula. For now, nad nak share apa yang nad beli sepanjang bulan Februari - Mac ni. Of course la ada kaitan dengan makeup dan skin bagai. Perempuan kan. Memang fitrah nak cantik je. Tak salah pun. At least make an effort, right? Untuk diri sendiri juga. Ye ke idok? So, let's check it out apa yang nad beli sepanjang sebulan ni.

In2it Lip Treat Lip Repair Balm from Watson (Below than RM15)

Brand in2it ni nad selalu juga la usha usha bila masuk watson. Entah kenapa la rasa macam tertarik je. Murah pun murah. Sesuai dengan bajet seorang nad yang suka melagha. Banyak choice pula tu. Nad pernah try lip gloss brand ni before this. Not bad la. Best pakai lip gloss tu. Lip balm ni nad beli sebab nad perasan yang lately ni bibir nad selalu kering dan menggelupas. Buruk betul. Harga pula tak sure actual harganya. Resitnya pun entah dah terbang ke mana entah. Ada 3 colours (pink, orange, red). Nad pilih warna merah ni sebab bagi nad colour pink dan orange tu rasa macam pelik je kalau pakai.

Rupanya pun dah macam lipstick yang mahal tu. Padahal murah je


Nampak macam warnanya tak menyala sangat. Yang penting lip balm ni moist dan shiny sikit. Tak over sangat berkilat tu. Nad tak try lagi pakai lip balm ni sebab mood malas ni semakin berleluasa. Hahaha.

Silk finish lipstick Wet n Wild from Sasa (RM25 for 2pcs)

Lipstick ni nad beli sekadar nak test dan buat tambah collection je. Lagipun sebelum ni ada orang cakap brand ni bagus dan murah pula tu (penting untuk jaga bajet). Brand ni pun agak famous la juga. Bila nad try oles kat tangan, memang moist kot. Lawa je colournya. Tak macam matte lipstick yang kadang-kadang tu agak dry. Tu yang menyebabkan bibir kering dan menggelupas especially untuk orang macam nad ni. Nad beli hari tu dekat Mid Valley dengan harga 25 hinggit je untuk 2 lipstick ni. Terkejut la juga sebab actual price untuk kedua-duanya RM27.80. Rupa-rupanya ada discount 10% sempena hari wanita sedunia. Terasa beruntung la pula sebab dapat discount. Kihkih. Banyak colour yang gelap tapi tak berani nak pakai. So ambil je la colour yang cair sikit dan tak menyerlah sangat. Colour yang nad beli ialah a short affair dan breeze. A short affair tu macam pink cari gitu (kes warna pink ni dikecualikan untuk anti pink macam nad). Breeze tu macam colour nude gitu. Nad kan nude lover.

Essence Mask Sheet from Elianto (RM9.90 for 3pcs)

Mask ni memang wajib beli bagi nad. Memang plan pergi Mid Valley hari tu sebab nak beli mask ni. Sebab nad pernah try pakai yang green tea mask. Esoknya terus kecut jerawat yang datang tak diundang tanpa rasa malu tu. Hahaha. So, memang green tea mask memang wajib beli. It's really worth my penny. Dan alhamdulillah sebab still ada promo buy 2 free 1 macam hari tu. Memang happy sangat sampaikan rasa macam nak meloncat je kat outlet tu. Yang free tu nad ambil snow lotus mask. Sengaja je nak try. Lagipun promoter tu tanya sama ada kulit nad kering ke tak. Nad jawab la yang sometimes kulit nad ni kering. So, grab je la. Belum cuba belum tahu kan?


Nad perasan yang lately ni nad makin suka beli lipstick or lip balm. Padahal pakainya pun tak lagi. Macam addict je. Hahaha. Sampaikan adik nad pernah tegur "Kakak ni setiap bulan beli lipstick". Hehe. Tak boleh nak control. Chill la. Bukannya selalu. Bukannya beli kat Sephora yang boleh tahan harganya tu. 

Monday, March 7, 2016

Apa Yang Bestnya UniMAP ni?!

Chocolate Milk

Assalamualaikum w.b.t.

Holla, gais! Apa khabar? Harap korang semua sihat la ye. Kalau tak sihat, cepat cepat la jumpa doktor. Mana tahu lepas tengok je muka doktor tu, automatik sihat. Hehe. Just kidding. Result SPM dah pun keluar last week. Tahniah kepada adik-adik yang dapat result SPM tu (ternyata diriku dah tua). Apa pun result yang keluar, at least korang dah berjaya ambil SPM. Bayangkan kalau korang tak berpeluang nak ambil SPM. Jangan bersedih dan kecewa dengan result tu. Result tu bukan petanda berakhirnya perjuangan korang. Actually, SPM tu just permulaan je. Korang akan menempuh kehidupan yang sebenar apabila lepas SPM. Masa tu la, korang diuji dengan pelbagai dugaan. Yang penting, have faith and keep strong for yourself.

Adik-adik lepasan SPM mesti akan rasa confuse dengan arah tuju yang perlu diambil lepas SPM. Nad pun pernah alaminya dulu. Jangan risau la. Bincang dengan parent dan minta pendapat dari orang yang lebih tua. Maybe diorang lebih membantu. Ambil course mengikut minat. Jangan sebab nak ikut kawan atau sebab course tu popular dan glamour. Nanti takut tak boleh nak catch up pula sebab tak minat kan. So, kalau korang nak pilih untuk further study kat UniMAP pun ok je. Sebab bagi nad yang merupakan student UniMAP, universiti tu ok je walaupun tak famous mana pun dan ranking pun tak tinggi mana.

Terdapat banyak sebab mengapa UniMAP harus diambil sebagai pilihan pertama bakal pelajar. Antaranya ialah....



1. Sudah terbukti bahawa graduan UniMAP sangat dialu-alukan oleh industri. Penerimaan industri/masyarakat luar terhadap mereka dibuktikan dengan statistik yang menunjukkan bahawa peratusan graduan yang mendapat pekerjaan selepas 6 bulan bergraduasi melebihi 80% walau apa pun keadaan ekonomi negara pada masa mereka bergraduat



2. Semua program akademik yang ditawarkan diiktiraf oleh Kerajaan (KPT, MQA) dan juga badan professional (BEM/EAC)



3. Kemudahan, khususnya peralatan makmal, yang disediakan adalah bersifat ‘high end’ dan berskala industri. Ini diakui sendiri oleh anggota industri yang turut menggunakan kemudahan UniMAP dari semasa ke semasa. Kerajaan telah membelanjakan berjuta-juta ringgit untuk melengkapkan makmal-makmal ini, yang boleh digunakan oleh pelajar.



4. Berlainan daripada kebanyakan universiti lain, semua pelajar diberikan kemudahan penginapan di dalam kampus. Ini bermakna keselamatan dan kebajikan pelajar adalah terjamin. Terdapat sistem pengangkutan dalaman yang memudahkan pelajar bergerak dari satu lokasi ke lokasi lain tanpa perlu membayar tambang perjalanan. 



5. Kampus UniMAP terletak di kawasan yang mempunyai persekitaran kondusif untuk tujuan pembelajaran. Tiada banyak gangguan yang boleh menyebabkan tumpuan pelajar tergugat. Sebaliknya, suasana hijau sawah padi menggalakkan pelajar memberi fokus sepenuhnya kepada pelajaran



6. Pihak Universiti sentiasa mengatur pelbagai program yang bertujuan meningkatkan pembangunan sahsiah pelajar. Program-program seperti ‘7 pillars + I’ adalah program-program tersusun yang diikuti pelajar sepanjang pengajian mereka di sini. Ini bermakna pelajar bukan sahaja dapat menguasai ilmu akademik, tetapi dapat juga menguasai kemahiran insaniah yang sebenarnya amat diperlukan untuk berjaya dalam bidang kerjaya kelak.



7. Staf UniMAP adalah terdiri dari mereka yang berkelayakan tinggi dalam bidang akademik dan penyelidikan. Ini dibuktikan dengan bilangan tinggi pingat emas, perak dan gangsa yang diperolehi dalam ekspo-ekspo tempatan dan luar negara. Malah, pelajar juga berpeluang menjalankan penyelidikan yang memungkinkan mereka menyertai pelbagai ekspo di dalam dan luar negara. Selain itu, bilangan kertas kerja yang dihasilkan dalam jurnal-jurnal berimpak tinggi juga membuktikan kenyataan ini. 



8. Sistem penyampaian akademik di UniMAP melibatkan ahli-ahli industri untuk turut serta memberikan kuliah dari semasa ke semasa. Ini meningkat peluang pelajar mendalami keadaan di industri walau masih berada di universiti. Selain itu, banyak lagi program yang melibatkan pihak industri diatur – juga untuk meningkatkan pemahaman dan kesedaran pelajar tentang suasana bekerja di industri



9. Di UniMAP terdapat komuniti antarabangsa (dari lebih 25 buah negara) yang belajar dan mengajar di sini. Ini menjadikan pembelajaran pelajar suatu pengalaman antarabangsa. Pelajar berpeluang meluaskan perspektif agar dapat menghargai adat dan budaya pelbagai masyarakat dunia. Ini amat penting memandangkan pelajar kelak akan bekerja di dalam dunia tanpa sempadan.



10. Komuniti di UniMAP adalah amat rapat dan mengambil berat hal-ehwal pelajar. Sebagai contoh, setiap pelajar mempunyai RPS (Rakan Pendamping Siswa) nya yang tersendiri, yang berperanan menjadi rakan kepada pelajar sepanjang pengajian pelajar di sini. Ini bermakna, pelajar tidak perlu risau tentang kebajikan mereka kerana ia sentiasa dijaga. 



11. UniMAP telah menjalinkan kerjasama dengan lebih dari 150 industri, institusi pengajian badan kerajaan serta NGO di Malaysia. Sementara itu di peringkat antarabangsa UniMAP telah menjalinkan kerjasama dengan lebih dari 135 negara melibatkan industri, institusi pengajian badan kerajaan serta NGO di seluruh dunia. Antara Negara tersebut adalah Bosnia, New Zealand, Afrika selatan,  Jerman, Arab Saudi, Amerika Syarikat dan banyak lagi.



12. Pelajar berpeluang meneruskan bidang yang diminati. Sekiranya pelajar suka bersukan, terdapat bekas atlit negara yang bekerja di UniMAP, yang boleh menjadi mentor kepada pelajar. Sekiranya pelajar berminat dengan seni dan kebudayaan, pelajar boleh mengambil bahagian dalam acara-acara Universiti yang mengenengahkan bakat pelajar. Banyak program-program seumpama ini dijalankan, bagi memastikan minat dan bakat non-akademik pelajar diberi perhatian yang sewajarnya.

Saturday, March 5, 2016

MINI GIVEAWAY 2016 BY HANI RAHMAN


Assalamualaikum w.b.t.

Klik banner untuk join
Syarat-syarat :-

1. Follow blog Kisah Hidup Ku & Jom Bercontest
2. Add 
FB Hani Rahman
Twitter @HaniFadhlina
3. Buat entry, buh banner kat atas tu & backlink ke entry nie ...
4. Tinggal kan link entry korang kat entry nie jer ...

Hadiah :-
Top up  RM10 × 2
Top up  RM5 × 2
Review Blog x 2

* Khidmat random.org akan digunakan ...
* Senarai peserta akan diupdate ...

Giveaway Holiday Bersama Mak Long!

Assalamualaikum w.b.t.

Klik banner untuk join

Syarat-syarat:
1. Buat satu post bertajuk: Giveaway Holiday Bersama Mak Long!
2. Masukkan gambar banner di atas dalam post tersebut dan backlink ke entry ini. [SAYA AKAN CHECK]
3. -Follow blog di bawah. [SAYA AKAN CHECK SORANG2]
-Follow Instagram: nurraihanahhh 
4. Sila tinggalkan komen anda di entry ini.

Giveaway akan tamat pada 26 March 2016 jam 9 malam. Giveaway ini hanya sah untuk dipos dalam Malaysia sahaja.

Harap uols sudi join! Kalau penyertaan ramai InShaaAllah saya tambah hadiah! Hihii. 
Assalamualaikum;)


*UPDATE*
MUNGKIN ADA YANG MEREMEHKAN SYARAT YG SY BUAT UNTUK FOLLOW BLOG DAN INSTAGRAM. SY CHECK SORANG-SORANG YG JOIN. ANDA JOIN, TAPI TAK PENUHI SYARAT, NAMA ANDA AKAN DIBANNED DARI MENERIMA HADIAH SEKIRANYA NOMBOR ANDA NAIK. I TOLD YOU, I'LL CHECK ONE BY ONE. HADIAH HANYA UNTUK MEREKA YG JUJUR MENYERTAI GIVEAWAY INI SAHAJA.

KALAU TAKDE INSTA TAPI ADA BLOG, UOLS TETAP BOLEH JOIN:)

Thursday, March 3, 2016

Tagged By Beeha : 5 Things I Hate Most

Assalamualaikum w.b.t.


Holla, gais!!! I'm back again (acah acah laga pipi.lol). Disebabkan nad tengah memishang tak ada kerja sekarang ni, so wajarlah daku menulis entry ini yang telah ditag oleh Beeha Azman (ayat menempah penyepak betul. Hahaha). Dah ramai yang nad tengok buat entry pasal ni. Nad just mampu tengok je la. But at the same time, tengah tunggu siapakah gerangan yang sudi tag nad untuk buat entry ni (nampak tak mengadanya di situ. Kihkih). So, marilah kita bersama-sama baca apa la agaknya jawapan dia yang senget ni. Hahaha.

RULES: Buat satu entry bertajuk  5 THINGS I HATE MOST berserta gambar di atas dan list lima benda/perkara yang anda paling tak suka/benci. Mention siapa tag anda dalam entry tersebut. Anda juga dikehendaki untuk tag lima orang blogger dan pastikan mereka tahu.

5 things I hate most:

  • Tak hormat privacy orang lain. Sesuka hati je nak belek phone orang. Macam dia punya je. Geram betul dengan orang yang tak tahu adab ni. Lagi-lagi kalau tengah tidur. Dah tahu orang tu tengah tidur, tak payah la nak memekak macam tarzan.
  • Bajet perfect. Eee spesis macam ni please la pupus kat dunia ni. Meluat tau tak. Sibuk je jaga tepi kain orang, tegur salah orang. Tu tak kena, ini tak kena. Padahal diri tu tak la perfect mana pun. Annoying betul.
  • Haiwan yang menggelikan seperti ular, biawak, iguana etc. Nad memang tak boleh tengok haiwan yang macam ni. Selalu terbayang-bayang macam dia ada kat kaki nad kalau ternampak kat tv. Tapi yang peliknya, nad boleh pula tahan dengan lipas. Lipas lalu kat sebelah pun boleh lagi tayang muka relax.
  • Talam dua muka. Spesis macam ni memang menuntut kesabaran yang tinggi. Macam lalang. Kat sebelah sini, dia kata tak suka yang sebelah sana. Kat sebelah sana pula, dia kata tak suka yang sebelah sini. Lepas tu mulut tu macam mulut puaka. Sorry to say la.
  • Asap rokok. Nad paling tak suka if terhidu asap rokok. Sedangkan asap bakar bakar pun nad tak tahan, inikan pula asap rokok. Nak merokok tu boleh je, tapi agak agak la. Pandang la kiri kanan dulu. Even semua pak cik nad sebelah abah dan mama semuanya perokok, tapi diorang pun boleh je fikir pasal orang lain. Nasib la sebab abah nad seorang je yang tak pegang rokok. That's why agak sensitif sikit pasal asap rokok ni.
Mangsa tag: Nanti la nad fikir bila kat rumah nanti sebab nad sekarang ni kat office. Otak beku kejap disebabkan kesejukan air cond ni. Lol. Hahaha.

Wednesday, March 2, 2016

Wordless Wednesday #2 : Kenapa Rezeki Tak Murah?


Assalamualaikum w.b.t.


Rezeki Bulan Mac

Assalamualaikum w.b.t.


Holla, gais. Agak lama juga nad tak update apa-apa entry. Bukannya apa. Just busy sikit memandangkan this week merupakan last week internship nad. Lepas ni nad akan bebas sebebasnya. Wuhoo. Bila check balik, rezeki nad agak murah kali ni. Nad ada menang beberapa segmen yang nad join. Tak sangka pula boleh menang. Tuah template baru kot. Hihi. Rezeki untuk bulan Mac la tu. Alhamdulillah. Ni yang membuatkan nad makin bersemangat untuk berblogging ni. Yeahh!

Pencarian bloglist Theathra

Pencarian bloglist Hanah


GA header blog, logo atau cover photo fb (saguhati)

p/s: Entry ni dibuat bukan untuk menunjuk-nunjuk, riak ke apa. Just macam self reward gitu. Kalau korang rasa nad ni riak atau menunjuk, tu tandanya hati korang tu bermasalah (sorry to say). Padahal nad tak rasa apa pun. Btw tahniah kepada semua pemenang yang lain.

Saturday, February 27, 2016

Awat Mahal Sangat Tudung Ni?!


Assalamualaikum w.b.t.


Holla, gais. Apa khabar? Harap korang semua baik baik belaka je la ye. Hihi. Hari tu kan nad terjumpa gambar atas ni kat twitter. Macam mana dengan pendapat korang? Berbaloi tak harga tudung tu. Hahaha. Bagi nad la kan, kalau nak beli tudung tu tak payah la nak beli mahal mahal sangat. Karang jadi riak pula. Tudung kat jalan TAR pun ok apa.  Murah pun murah. Boleh banyak banyak lagi tu buat collection. Apa gunanya beli tudung mahal mahal kalau tak tertutup aurat tu. Opss sorry to say. Nad ni pun nak beli tudung Neelofa pun hanya mampu pandang je. Inikan pula nak beli tudung branded seperti mumu scarves, owl by ND etc. Baik beli tudung murah murah je. Kualiti pun not bad. Ye ke idok?

Haa? Tak kisah harga tudung tu mahal sekalipun sebab memang takkan beli. Lol. Hahaha

Friday, February 26, 2016

Driving License?



Assalamualaikum w.b.t.

Holla, gais! Rindu nad tak? Ecehh mesti la tak rindu kan. Nad ni siapa je. Tak famous amos pun. Hihi. Alang-alang tengah tak ada kerja ni, better tulis entry kan. Mana la tahu lari pula idea yang datang bersarang ni (suka hati je nak lari). Lol. Hahaha.

Lately ni kan ada je orang tanya kat nad "Lepas ni boleh la ambil lesen", "Bila nak ambil lesen?", "Kalau boleh drive kan senang". Huh. Letih la juga nak menjawab. Bukannya tak nak tapi entah la. Tak ready lagi. Masih rasa yang lesen tu tak penting sangat pun. Mesti jenuh mama nasihat dan bebel kat anak dia ni suruh ambil lesen, tapi anak dia ni degil sangat. Dah la pemalas. Buat lek buat cool je pula tu. Hihi. Sorry la, mama. Ampun beribu ampun.

Actually, nad pernah je ambil kursus memandu dulu. Tapi sekerat jalan je. End upnya tak sempat ambil test JPJ pun (padahal niat tu memang tak nak ambil test JPJ). Hahaha. Ye la, lepas tu terus further study. Mana ada masa nak sambung lagi kan (acah acah jadi student yang busy). Huhu. Dan disebabkan ada kes yang terjadi, memang lepas tu terasa malas nak sambung balik. Biar je survive dengan public transport. Masa belajar kat Perlis dulu pun, boleh je survive padahal kat ceruk sana tak ada public transport pun (sekarang ni baru ada bas awam tu). Just ada teksi dengan bas uni je.

The reason why nad malas sangat nak ambil lesen ni

  • Harga nak belajar memandu kat driving school semakin mahal. Takut nanti kalau nad failed, tak ke membazir je duit tu
  • Kalau dah pass memandu, kena fikir nak beli kereta apa eventhough second hand je. Lagi la nak pakai duit
  • Kalau dah reti memandu, nanti nad tak lekat kat rumah. Ye la dia ni kan kaki jalan. Hahaha.
  • Nak bagi chance kat adik lelaki nad ambil lesen. And then boleh la dia jadi driver nad je (ewah ewah kau ni)
  • Kalau dah ada lesen, alamatnya diri ni menggatal la nak langgar peraturan sana sini. Memang berderet la surat saman akan sampai kat rumah
  • Lebih selesa dan rasa boleh survive menggunakan public transport (bas, ktm, lrt)
Btw, abah tak bagi anak perempuan dia ambil lesen motor. Nak bawa motor pun tak boleh. Dia kata bahaya la tak manis la. Adui apa la nasib. Dan nad pun rasa tercabar sikit. Kira macam nak rebelling gitu. So, kalau nak pergi mana-mana sendirian naik public je. Mula-mula tu abah dengan mama pernah melarang. And then bila diorang tahu nad buat juga senyap senyap, diorang tak kisah dah. Terserlah kedegilan tu. Lek la. You have a tough princess la. Nyeh nyeh nyeh :P

I'm a tough girl. Lol

Thursday, February 25, 2016

SEGMEN : "JOM SOLAT"


Assalamualaikum w.b.t.

Klik banner untuk join

Syarat-syarat



*WAJIB*
Dalam entri, anda di minta untuk senaraikan "5" atau lebih solat-solat SUNAT yang anda tahu.

Siap? Tinggalkan LINK URL ENTRI kat komen.

Solat-solat sunat yang nad tahu:

  • Solat sunat taubat
  • Solat sunat hari raya
  • Solat istikharah
  • Solat tarawih
  • Solat witir
  • Solat sunat sebelum dan selepas solat fardhu (qabliah ba'diah)
  • Solat sunat gerhana


Tuesday, February 23, 2016

Segmen : Review Blog dan Free Gift By Yanie


Assalamualaikum w.b.t.

Klik banner untuk join

Holla, gais! Kali ni nad nak join segmen cari Cik Yanie kita yang kiut miut ni. Hehe. Of course la kena support ahli Blogger's Family ni. Mihmihmih. So, apa tunggu lagi ? Join la cepat. Segmen ni akan tamat pada bila-bila masa je tau.

GA HEADER BLOG, LOGO ATAU COVER PHOTO FACEBOOK by Stanzaku


Assalamualaikum w.b.t.
Klik banner untuk join

1) Buat satu entri. Tajuk entri tu mestilah mengandungi keyword 'Giveaway' DAN 'Stanzaku' DAN 'Logo' DAN/ATAU 'Header'. Korang gunalah kreativiti masing-masing tau.


2) Copy dan paste gambar di bawah serta LINK ke entri segmen ini.


3) Follow blog STANZAKU.COM ni.


4) Jangan lupa komen link post kat ruangan komen bawah ni ye.

Monday, February 22, 2016

Segmen 12 Jam Bloglist #19 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mac dan April 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 Februari 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #19 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 29 Februari 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Tak lama nak masuk bulan March, makanya senarai bloglist untuk January & February akan bertukar bila masuk bulan March. So nak cari bloglist baru untuk March dan April. Jemput sertai Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016.
Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
Segmen simple sangat. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

TAMAT : 28 FEBRUARY 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Terima kasih atas sokongan semua ^__^

Sunday, February 21, 2016

UniMAP IPT Awam Pertama Miliki Panel Solar Jana Elektrik 1.0 MW


Assalamualaikum w.b.t.

solar

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menjadi universiti awam pertama di negara ini memiliki panel solar dengan kuota tarif pemasangan yang mampu menjana 1.0 megawatt (MW) tenaga elektrik.
Panel solar tersebut dipasang di sebuah bangunan Univation di kampus tetap universiti itu di sini, dilaksanakan dengan kerjasama GetSol Sdn Bhd (GetSol), sebuah syarikat tempatan berkaitan pemasangan panel solar.
Menurut Naib Canselornya, Datuk Brig Jen Prof Emeritus Dr Kamarudin Hussin UniMAP menerima kuota berkenaan pada 12 Mac tahun lepas dan pemasangan kabel telah mencapai 80 peratus dan dijangka siap sepenuhnya Jun depan.
Beliau menyifatkan pencapaian itu memberi makna besar buat diri beliau kerana terpaksa melalui banyak proses dan prosedur panjang untuk memperoleh kuota tersebut. 
Katanya tenaga yang dihasilkan akan dikumpul dan dijual kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB) berdasarkan konsep Tarif Galakan (FiT), antara inisiatif untuk menjana pendapatan bagi menjimatkan kos bil eletrik setiap bulan.
"Ini adalah projek terakhir saya sebagai Naib Canselor setelah menerajui UniMAP selama 14 tahun yang penuh dengan suka dan duka," kata Kamarudin ketika berucap pada pra-pelancaran Panel Solar tersebut di sini, Rabu.
Turut hadir Pengarah Eksekutif GetSol, Todd Morath; Pengarah Urusan GetSol, Dr Gabriel Peter Salgo; Ketua Pegawai Ekesekutif UniMAP Holdings Sdn Bhd, Baharuddin Abdul Majid dan Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UniMAP, Datuk Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal.
Kamarudin berkata pemasangan solar panel itu akan membuka peluang kepada pelajar untuk meneroka lebih mendalam teknologi tenaga boleh diperbaharui dan sekali gus membolehkan kaedah pembelajaran amali dipraktikkan di UniMAP.
Selain menjana kewangan melalui sewaan tapak (bumbung bangunan) selama 21 tahun, melalui projek pemasangan panel, Getsol turut memberi kontrak penyelenggaraan kepada UniMAP Holdings, katanya.
Katanya Getsol juga memperuntukkan satu sistem solar bagi tujuan akademik dan penyelidikan yang membolehkan UniMAP menawarkan latihan amali dan sijil dengan kerjasama Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) bagi program pemasangan solar yang diperakui dan penyelenggaraan solar.
Beliau berkata projek ini secara tidak langsung membuka peluang kepada UniMAP menjadi Pusat Kecemerlangan Tenaga Boleh Diperbaharui selain menjadi wadah bagi pelawat dan industri ke arah inisiatif memperkenalkan Kampus UniMAP Pauh Putra sebagai Kampus Alam.
Dr Gabriel pula berkata UniMAP dipilih kerana inisiatif dan kesungguhan Naib Canselornya mempratikkan amalan kampus hijau termasuk penglibatan aktif beliau sejak perbincangan bermula.-- Bernama
Sumber: SINI
p/s : Proud to be UniMAPian. Selamat bersara, ayahanda (naib canselor). Terima kasih untuk segalanya :')

Saturday, February 20, 2016

25 Things That Make Me Happy


Assalamualaikum w.b.t.



Holla, gais ! Kenapa la lately ni terasa macam tak ramai blogger yang buat entry ehh? Maybe diorang busy kot ataupun tu cuma perasaan nad je. Abaikan je la. Tadi terbaca entry Cik Yanie pasal 25 Things That Make Me Happy ni. Dah lama nad perhati yang ramai dah buat entry ni. Tak ada pun yang tag nad. Tak apa la. Thanks to Cik Yanie sebab tag sesiapa yang baca entry dia tu. So, let's check it out apa jawapan nad. Huhu

Rules

  • Create a new post + insert the theme picture above.
  • List 25 things that make you happy most of the time (it can be any language that you want)
  • Mention the blog that have tagged you (of course it can be more than a blog)
  • Tag at least other 5 bloggers & make sure they know they've been tagged!
  • You might also share your favourite quote of the week! (if none, then it's okay)

25 Things That Make Me Happy


  1. Stay alive with the beloved ones
  2. Foodiee (dasar food lover)
  3. Photography
  4. Blogging
  5. Reading
  6. Collection of novels
  7. Life goals. Lol
  8. Makeup, beauty and skincare stuff (such a typical girl)
  9. The end of diploma soon. Yahooo!!!
  10. Pursuing degree soon. In shaa Allah
  11. Healing process of skin. Keep patient, nad
  12. Own camera (DSLR / mirrorless / Go Pro). In shaa Allah
  13. Beach and nature place
  14. Smell of cookies and cakes at bakery
  15. Chatime and a big cup drinks
  16. Auntie Anne's and Nando's. Yummy
  17. AFFNY's family
  18. Travelling and short vacation
  19. Shopping (women's theraphy)
  20. Birthday surprise (what a surprise)
  21. Excellent results
  22. Earn own money
  23. Kids around me especially Akif Zafran
  24. Improving myself slowly to the right path
  25. Making everyone happy
Nyum nyum nyum


Sesi Mengenali Ahli Blogger


Assalamualaikum w.b.t.


Klik banner untuk join

Syarat-syarat





  • Buat satu entri " Sesi Mengenali Ahli Blogger " dan impian anda terhadap blog anda.
  • Buat biodata anda sikit dalam entri tersebut.
  • Ajak ahli blogger lain untuk join.
  • Dalam entri mesti diisi nombor telefon * ikut pada diri nak letak atau tidak*, laman sosial yang korang ada ( Instagram , Twitter dan Facebook )

  • ( Nombor telefon email pada aku pun boleh , mana tahu group whatsApp nanti ditubuhkan )

    Agak agak ada tak yang nak join ? Lepas siap entri , sila copy link entri dan paste di komen di bawah. Aku akan tulis dalam buku nota khas. Tiada tarikh tutup bulan. Berlangsung sehingga habis tahun 2016.

    Jom eratkan silaturrahim antara blogger.

    Impian terhadap blog

    • Asalnya blog ni dibuat hanya suka suka je. Tak ada matlamat langsung. But now, impian nad terhadap blog ni ialah dapat mengeratkan silaturrahim antara satu sama lain. Nak juga berkenalan dengan ramai orang. Semoga blog ni dapat memberi manfaat kepada diri nad dan juga orang lain. Amin amin.
    Biodata
    • Nama diberi boleh dirujuk di Owner. Hihi. Final year student, sem 6 (lagi 2 minggu nak habis internship) at Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) in Diploma Computer Engineering. In shaa Allah lepas raya Aidilfitri nanti, nad akan berkonvo. Doakan ye. Disebabkan nama penuh terlampau panjang, just call me 'nad'. Kalau nak panggil fiqa or dira pun ok juga. Ikut suka korang la. Erm. Apa lagi ye? Nak tahu lebih details, just drop your comment. Hahaha
    Ajak ahli blogger lain untuk join
    • Nad nak ajak kepada semua yang membaca entry ni untuk join sesi ni. Malas la nak tag. Karang kecil hati pula orang yang nad tak tag tu. So, fair and square.
    Nombor telefon dan laman sosial yang ada
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     
     photo cats_zpscdjdlx5h.jpg