Friday, October 31, 2014

Throwback. When I Was Junior

             

                                        

Assalamualaikum w.b.t.

See tajuk kat atas ? Nampak tak ? Kalau nampak, bagus la tu. Alhamdulillah. Kali ni nad nak story pasal waktu nad mula-mula masuk UniMAP dulu. Rasanya tak pernah citer lagi kan ? Tak apa. Kita kasi throwback kejap. Sebab dulu tak pernah terfikir langsung nak citer. Ye la. Dulu kan abaikan blog ni kejap. Huhu.

Ok. Dulu lepas espiemm, nad dapat 2 tawaran. 1 daripada matrikulasi dan 1 lagi daripada UPU. Mula-mula tu nad memang tak nak apply matrikulasi langsung. Sebab tak confident boleh dapat. Tapi nad apply juga sebab mama yang suruh *anak yang baik kan ? pfft* Tak sangka la boleh dapat. Result pun tak gempak mana. Antara matrikulasi di Selangor dan UniMAP di Perlis, kenapa nad pilih further study kat UniMAP ? Ehh... ada sebabnya. Eventhough dah pergi survey dan jalan-jalan area matrikulasi tu. Not bad la. Sebab matrikulasi baru je lagi. So, nampak ok la lagi.

Nad pilih UPU tu sebab tak confident yang nad boleh carry on dengan matrikulasi. Hati lagi berat nak ke sana eventhough dekat. Sama negeri je pun. Lagipun, nad ada sakit sikit. Takut kat matrikulasi nanti stress sangat. Cukuplah zaman persekolahan asyik stress je memanjang. Jalan selamat, pilihlah jalan yang panjang eventhough jalan singkat ada. Tak apa. Ada hikmah di sebalik semua tu. Lagipun, nad memang teringin nak belajar jauh-jauh. Nak travelling dan berdikari. Sekolah dulu ada je asrama. Tapi tak best la stay asrama kalau rumah dekat sangat dengan sekolah. Karang asyik fly asrama je memanjang. Haha.

Dulu, excited sangat prepare semua barang nak pergi sana. Macam-macam nak dibawanya. Padahal macam la tak pernah stay hostel. Bukannya apa. Takut ada yang tak cukup nanti. Mula-mula memang la excited tapi lama-lama tu rasa berat hati la. Of course la. First time berjauhan dengan family dan AFFNY's family. Takut tak boleh adapt dengan suasana nanti. Lagi-lagi masa tu tengah ada problem sikit dengan someone. Macam risau nak pergi sana je. Takut terjadi apa-apa kat kitorang nanti. Masing-masing dah jauh kan. Ermm.

Waktu register kat main campus dulu, baru nad tahu yang UniMAP ni tersangatlah besar sebab kampusnya berterabur merata negeri Perlis. Macam adventure je. Memang penat la menapak kat Pauh tu. Besar sangat. Panas tu memang la panas. Then, lepas register kena register kolej pula. Ingat lagi. Masa sampai kolej kediaman tu, hujan turun lebat. Tapi redah je la sebab nak register dan ambil kunci. Bila sampai je depan kolej tu, memang terkejut besar la. Mana taknya. Rupa-rupanya diorang sediakan sebuah taman perumahan untuk pelajar perempuan. Means rumah teres 2 tingkat untuk pelajar perempuan. Memang tak terkejut la kan. Padahal sebelum ni asyik terbayangkan rupa hostel yang ada dorm tu. Haha. 1 rumah tu ada la dalam 8 orang macam tu. Ada 4 bilik semuanya. 1 bilik kat bawah dan 3 lagi kat atas. Nad dapat bilik yang paling besar sekali (master bedroom katanya). Boleh muat 4 orang dalamnya. Ada 2 katil double decker, 4 locker denga toilet.

 Waktu nad masuk tu, rasanya ada bakal roommate nad kat situ. Tapi nad tak tegur sangat (nampak macam sombong kan). Well. Nad memang macam tu. Maybe orang yang tak kenal nad akan cakap nad ni kerek. Nad cuma tak reti macam mana tegur orang dulu dan maybe pemalu sikit (ye la tu). Tapi lama-lama tu bila dah kenal dengan semua housemates tu, dah boleh ngam dah dengan diorang semua. Boleh lepak makan sama-sama. Keluar pun sama-sama. Alhamdulillah. Setakat ni housemates semuanya tak berpecah dan pindah rumah lain lagi kecuali seorang tu. Tu pun sebab dia Palapes. Kena stay kat rumah Palapes dengan skuad dia.




Gambar kolej kediaman perempuan. Masa ni rasanya kafe tak siap lagi.




Kat main campus, Pauh semasa minggu suai kenal (MSK). Yang paling tak sopan dan behave tu la nad. Haha.





With housemates. Berlima je yang mampu. Yang lagi 3 orang tu entah ke mana la. 

*Sepatutnya entry ni ditaip pada tahun lepas. Sem 4 nanti bakal menjadi senior yang sebenar. Muahaha*








Tutorial Tag Link Dalam Sidebar


Assalamualaikum w.b.t

Sobahul khair. Salam Jumaat barakah. Salam sayyidul ayyam. Kali ni nad nak share dan ajar macam mana nak letak link dalam sidebar. Alaa.. macam kat sidebar blog nad ni. Yang tertulis Contact. Find me here...! Ni haa gambarnya.


1. Sudah semestinya kena login blogger dulu. Kalau tak, macam nak buat kan.

2. Pergi kat bahagian template.

3. Tekan CTRL + F dan cari nama sidebar yang nak letak link tu.

4. Kalau dah jumpa sidebar tu, copy dan paste code kat bawah ni di bawah nama sidebar yang kita nak letak tu (berbelitnya ayat).

<a href="URL">Nama Link</a>
URL = http://..... atau www....

Nama Link = Facebook, twitter or whatever you want

5. Ehh... kalau dah copy paste tu, jangan save dulu. Preview dulu. Takut tak jadi.

6. Kalau dah preview dan jadi, baru la tekan SAVE.


p/s : Sorry sebab tak ada gambar sangat. Malas nak printscreen. Kalau tak faham, boleh direct tanya nad. Nad tak makan orang la. Haha.

Favourite Youtube Channel


Assalamualaikum w.b.t

Kali ni tetiba rasa nak share pasal sesuatu. Pasal favourite youtube channel. Kalau buka je youtube, memang tak sah kalau tak search dan tengok video diorang ni. Maaf. Semuanya berkaitan hiburan je. Ekceli, nad tak berapa suka sangat search pasal video agama kat youtube. Tak tahu kenapa. Hee.







SAM TSUI
First of all, maybe some people dah kenal dengan mamat ni. Yes. Jejaka yang diberi nama Samuel Tsui yang merupakan artis youtube. Dilahirkan pada 2 May 1989 (tua 6 tahun je. Hihi) di Pennsylvania, US. Seorang penyanyi dan penulis lagu. Banyak menyanyikan lagu cover daripada artis terkenal seperti lagu Someone Like You, Human, If I Die Young dan sebagainya. Tahun aktif  di youtube pada tahun 2008 sampai sekarang. First time tengok video dia ni, dah tertarik dan terpukau semacam. Suara dah la sedap. Plus dengan handsome lagi tu. Memang melting la jadinya. Wuwuwu





TIFFANY ALVORD
Gadis cantik manis ni bernama Tiffany Lynn Alvord. Dilahirkan pada 11 Disember 1992. Mula-mula tu nad ingat dia ni berumur 25 tahun ke atas. Rupa-rupanya muda lagi tu. Tapi muka macam matured je. Susah juga nak bezakan remaja atau dewasa. Suka tengok rambut dia ni. Lurus dan kemas je. Haha. Merupakan seorang penyanyi, penulis lagu, pelakon dan banyak juga menyanyikan lagu cover (boleh search sendiri la). Aktif menyanyi di youtube pada tahun 2008 sehingga sekarang. Mempunyai lebih 300 juta video viewers, 1.4 juta subscribers. Menulis lagu pertama ketika berusia 10 tahun. Muda muda lagi dah menulis lagu. Waktu tu maybe kita masih lagi main kejar kejar dengan police and thieves. Haha.






MADILYN BAILEY
Gadis cantik molek ni baru je berusia 18 tahun. Muda lagi tu. Tapi dah popular. Suara dah la sedap (jealous mehh). Dikenali dengan nama Maddy dalam kalangan kawan-kawan. Mempunyai 40000 subscribers dan total views. Suka tengok warna rambut dia. Sesuai dengan rambut dia yang pendek tu. Hihi.








MEGAN NICOLE
Gadis comel ni dilahirkan pada 1 September 1993 di Houston. Muda lagi ni. Muka pun comel je. Macam budak-budak. Dibesarkan di Texas.  First video di'upload' pada tahun 2009. Mempunyai 1.5 juta subscribers dan 350 juta video view. Nad paling suka lagu cover dia dengan Tiffany Alvord, lagu Safe and Sound. Pasangan duet yang bagus.




DAIYAN TRISHA
Haa.. Ni baru artis youtube dari Malaysia. Diberi nama Daiyan Trisha Mohd Nasaruddin. Merupakan seorang penyanyi, model, pelakon sambilan. Pelajar UITM dalam bidang perakaunan. Baru berusia21 tahun. Asal Bangi, Selangor.  Rasanya Daiyan pernah nyanyikan lagu tema Ceria Popstar dengan Akim Ahmad tu. Dan dia juga pernah muncul dalam rancangan Impian Suria Fair & Lovely (tak sure betul ke tak nama rancangan tu).




SHAZREEN FAZLYNDA

Nad paling suka tengok video akak Shazreen ni sebab video dia majoritynya kelakar dan best. Tapi tak lupa juga, terselit beberapa pengajaran yang patut dicontohi. Pandai kot akak ni berlakon. Vlogger la katakan. Rasanya akak ni asal Penang. Masih bergelar pelajar di Unisel dalam bidang TESL (kalau tak silap la). Kalau akak ni cakap loghat utara dia, memang pekat la. Dia kan orang Penang. Hehe.

Thursday, October 30, 2014

Google Chrome Berubah Wajah ?




Assalamualaikum w.b.t.

Pukul 2 tadi, baru nak on internet memandangkan kuota untuk waktu peak off masih banyak lagi. Then, buka google chrome dan terkejut sebab tiba-tiba chrome dah berubah wajah. Lain macam. Tak tahu la kenapa boleh jadi macam tu. Secara tiba-tiba je. Huwaa... habis background google chrome yang lama yang ada gambar kucing comel tu. Dah tak boleh la tengok gambar kucing tu lagi. Uhukss... Awat la benda alah ni boleh jadi lagu ni. Tak tahu la sama ada google chrome kat laptop nad seorang je macam ni atau orang lain pun sama juga macam ni. Lawa dan kemas la juga yang baru ni. Tapi nad lagi suka yang lama tu. Habis semua page yang dah bookmark tu. Huhu.

Tuesday, October 28, 2014

Online Shopping



Assalamualaikum w.b.t.

Holla !!! Alhamdulillah. Masih diberi peluang untuk meneruskan kehidupan yang sementara ini. Allahu. Kali ni nak citer pasal apa, ye ? Haa... (muncul mentol yang sedang menyala). Nak citer pasal online shopping. Boleh la, ye ? Siapa kat sini yang tak pernah online shopping, sila angkat keyboard anda (macam la boleh nad oii. Haha). Frankly speaking, nad pernah la juga online shopping ni. Masih ingat lagi dulu bukan main takut lagi nak online shopping ni. Ibarat Jerry takut dengan Tom je lagaknya. Muahaha. Bila dah sekali try tu, nak buat lagi. Macam addicted je. Especially waktu musim perayaan seperti hari raya. Memang pejabat kolej tu penuh dengan barang nad je la (ni nampak sangat menipunya). Ye la. Sometimes beli kat online boleh dapat murah sikit. Hee.

Majority nad beli melalui instagram je. Sebab senang. Boleh whatsapp penjual tu terus. Bank in je terus. Kalau beli pakai laman web ni, leceh sikit. Sometimes kena pakai kad kredit la. Kena download gambar resit dekat laman web tu la. Susah la sikit. Sebab nad mana la ada kad kredit ni. Masih budak mentah lagi. Budak hingusan gitu (ye la tu). Beli kat online kadang-kadang best juga. Senang rasa tertarik atau berkenan nak beli sesuatu. Tapi jangan la sampai ketagih sangat. Karang tak memasal poket kering kontang la pula. Then, tak payah bersusah payah nak keluar ke sana ke mari beli barang. Just keluar nak bank in duit je. Jimat masa. Jimat minyak. Jimat tenaga. Boleh la avoid daripada beli kat tempat yang crowded as nad tak boleh sangat pergi kat tempat yang crowded ni (bukan manja, ok).

Kejap lagi nad nak share kat online shop mana nad pernah beli melalui instagram ni. Tak la banyak. Boleh la. Sharing is caring, right ?





Hot selling item atau main item instashop ni adalah skirt lycra A cut. Macam-macam colour yang ada. Boleh rambang mata semata-mata nak pilih colour yang mana satu je. Skirt dia memang terbaik la. Tak panas. Ringan je dan flowy. Boleh berangan ala-ala princess gitu (nad perasann). Yang terbaru, instashop ni menjual ombre skirt dengan zara wideshawl. Harga semua item yang dijual memang berpatutan la. Susah nak dapat harga macam ni kat luar sana. Jenguk je la instashop ni. Tak terkira berapa ramai yang pernah membeli dari instashop ni.



Blogger terkenal, Dena Bahrin (ummi Saif) pun dah ada beberapa helai skirt lycra instashop ni. Suka sangat kak Dena pakai skirt dari instashop ni.



Syada Amzah, adik Shila Amzah pun pernah pakai skirt dari instashop ni.








Haa... Kalau nak cari floral dress, kat instashop ni la tempat yang tepat. Kesemua design floral dressnye sangat laris ibarat pisang goreng cheese panas. Cantik pun cantik. Yang penting harganya berpatutan. Lagi-lagi sekarang ni tengah ada october promo. Sehelai dress cuma RM 25 je tak termasuk postage. Gila murah kau. Dressnye tak panas. Sejuk je. Kainnya tak melekat kat badan. Strecthable gitu. Kalau tak nak menangis kat tepi bucu katil, cepat la pergi sambar sehelai. Hehe.






Hari tu nad pernah beli widebawal dari instashop ni. Untuk pakai waktu dinner yang lepas. Widebawal tu kiranya macam bawal la juga. Cuma lebih besar sikit daripada bawal yang biasa tu. Boleh lilit macam pakai shawl juga. Murah la juga. Cuma RM 10 je sehelai tak termasuk postage. Senang je nak bentuk. Tak la nampak hodoh muka tu. Hahaha. Selain tu, instashop ni juga ada menjual t-shirt vintage/ plain yang labuh, cotton & chiffon skirt, boyfriend shirt (kemeja kotak kotak) dan yang terbaru, ada jual kemeja denim juga tau. Eeee... boleh geram dibuatnya. Nasib baik la duit tak masuk lagi. Kalau tak, habis la nanti. Haha.






Instashop ni tempat yang sesuai untuk semua muslimah yang menitikberatkan aurat mereka. Sebab kenapa ? Instashop ni ada menjual pelbagai design jubah. Yang paling famous sekarang ni, Afsheen Line jubah. Memang cantik kot. Instashop ni ada juga menjual blouse yang labuh dan menutup aurat. Blouse yang famous sekali, Qaisara blouse sampaikan wujudnya blouse Qaisara lebaran sempena hari raya yang lepas.






Instashop ni ada menjual pelbagai pakaian seperti blouse dan skirt dengan harga yang berpatutan. Ownernya pun peramah. Semua instashop yang nad share ni ownernya semua peramah belaka. Tapi owner instashop ni bagi nad seorang yang jujur. Sebab masa nad berurusan dengan akak ni, dia berterus-terang kata dress yang nad nak tu ada tapi ada terkoyak sikit. So, dia minta nad pilih warna yang lain. Nasib baik dia check. Kalau tak, memang punah la harapan nad nak pakai dress tu masa dinner. Sekarang ni, instashop ni ada menjual style combo, blouse + skirt dengan harga yang berpatutan.





Blouse from Wadi Adra, skirt from Battle Shop




Dress from Lania By Aen Zamzuri, widebawal from Hijabilaila



Floral dress from Amalis Couture

Monday, October 27, 2014

SHORT GIVEAWAY BY EFFAFARHANA


Klik banner untuk join

Assalamualaikum w.b.t.

Yuhoo !!! Kali ni nad join GA lagi. Bukan senang nak join GA ni. Sometimes malas nak join GA ni sebab malas nak ikut syarat-syaratnya yang panjang berjela tu (nampak sangat derhaka tu. Haha).

Syarat-syaratnya ialah :

  1. Follow blog tuan empunya GA ni. Just klik kat banner tu je.
  2. Copy paste banner kat atas tu dan back link ke entry tersebut.
  3. Letakkan link entry korang kat ruangan comment entry GA tu.
  4.  Click :: MY :: SECOND :: CONVOCATION :: USM :: DIHATIKU :: (jujur please)
  5.  Add fb :: farra sweethome ::

Hadiahnya pula ialah : 

Random Selection :: up to 5 winner ::
  • Cash RM 30 x 1
  • Shawl x 2
  • Topup RM 10 x 2
IF lebih dari 60 penyertaan.. in sha Allah fa akan tambah hadiahnya ye ^_^








Jangan Takut Lepaskan Dia Pergi & Ikhlaskan Perpisahan Itu


Assalamualaikum w.b.t.

Tadi blogwalking kat satu blog ni. Terjumpa pula entry ni. Nampak macam menarik je. Sebab tu nak share kat blog nad ni. Harap entry ni dapat membuka pintu hati kita la, ye.

kebahagiaan

melepaskan untuk mencapai kebahagiaan * love will tear us apart by karoluzz
Bila lebih banyak kesakitan dan kesedihan yang dia rasa berbanding kebahagiaan, tak salah kalau kita lepaskan dia pergi.
Lepaskan dia terbang bebas mencari kehidupan dan kebahagiaan dia sendiri walaupun bukan bersama kita.
Biarkan mereka pergi bukan bermakna tak ada lagi cinta ataupun sayang.
Menyayangi tidak semestinya memiliki. Kalau betul kita sayangkan seseorang, lepaskan dia pergi untuk cari kebahagiaan walaupun hanya kesakitan yang mampu kita tanggung”

Ya, menyayangi tidak semestinya memiliki.

Dulu, saat hati sedang berperang dengan perasaan, seringkali saya pertikaikan.
Kenapa nak lepaskan kalau memang kita dah sayang sepenuh hati. Sepenuh jiwa. Kenapa kita nak biarkan dia pergi ?
Tapi hari-hari yang berlalu buat saya makin faham kenapa semuanya berlaku.
Andai dia tak rasa bahagia dengan kita, andai kita tak mampu nak bahagiakan dia, kenapa kita terus nak seksa perasaan dia ? Kenapa nak terus biarkan kebahagiaan dia terkubur mati?
Tapi, tak semua orang kuat untuk terima semua itu.
Tak semua orang mampu ikhlaskan hati.
Kita cakap “Bila dia bahagia, kita akan rasa bahagia juga. Sebab kebahagiaan dia salah satu kebahagiaan kita.”
Kalau ikhlas, kenapa masih menangis?
Kalau betul nak biarkan dia cari kebahagiaan dia sendiri, kenapa masih jejaki dia? Kenapa masih tak berhenti fikirkan dia? Hanya kerana satu sebab.
Hanya kerana kita masih belum ikhlas, belum redha.
“Redha bukan bermakna tiada tangisan tetapi adalah penerimaan tanpa persoalan terhadap apa yang telah ditentukan oleh Allah.”
“Apabila kita redha atas sesuatu yang mengecewakan hati kita, maka percayalah Allah akan menggatikan kekecewaan itu dengan sesuatu yang tak dijangka.”
Jadi, kenapa takut untuk lepaskan segalanya.

Kenapa takut untuk ikhlaskan perpisahan itu?

Kenapa takut untuk redha menerima segalanya yang berlaku. Ingat pada janji Allah. Janji Allah itu pasti (:
Memang susah untuk lepaskan seseorang itu pergi. Apatah lagi sudah bersama untuk sekian lama. Bertahun-tahun.
Seseorang yang pernah berjanji tak akan pergi walaupun apa sekalipun yang berlaku.
Seseorang yang selalu jadi peneman untuk setiap perkara yang kita lakukan. Seseorang yang selalu dengar cerita bodoh kita saat semua orang tak pedulikan kita.
Memang susah. Susah untuk lupakan segalanya.
Lagi susah bila kita mula memikirkan kita akan bersendiri. Bersendiri dalam semua perkara yang selama ini kita lakukan bersama dia. Terluka.
Mana mungkin untuk melupakan segalanya dalam satu hari.
Tapi sampai bila?
Sampai bila kita nak terus hidup bersama kenangan yang sudah berlalu.
Sampai bila nak berharap dia akan kembali macam dulu. Sampai bila nak terus menoleh ke belakang? Mencari jejak yang telah hilang.
“Allah beri apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahu. Maka, ikhlaskan hati untuk menerima. Allah tak izinkan, bermakna Allah tak redhakan. Sesungguhnya Allah tahu apa yang terbaik untuk kita.”

Jika terus hidup bersama kenangan, memang mustahil untuk kita lupakan dia.

kebahagiaanMove on. Ubah cara hidup kita.
Kalau selama ni kita menjauh dari Allah, apa salahnya kita ambil peluang ini untuk dekatkan diri dengan Allah.
Luahkan segalanya sebab Allah mendengar. Menangislah di setiap sujud kita.
Sampaikan segala isi hati kita yang tak mampu kita luahkan pada orang lain. Allah tak pernah tinggalkan kita.
Hanya kita yang alpa dan terleka.
“Ketika Allah rindu pada hambanya, ia akan mengirinkan sebuah hadiah istimewa melalui malaikat Jibril yang isinya adalah ujian.
Dalam hadith kudsi Allah berfirman;
Pergilah pada hambaKu lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya.” (HR Thabrani dari Abu Umamah)”

Manusia akan pergi tinggalkan kita juga walaupun sejuta janji manis yang dia berikan.

Walaupun segunung harapan yang dia berikan.
Tapi Allah tak pernah begitu. Allah sentiasa ada untuk hambanya.
“Siapapun yang kamu cintai kelak akan berpisah denganmu. Cintai Allah SWT, yang tidak pernah meninggalkanmu.”
“Sejauh mana pun langkah kaki kita tersasar. Ingatlah Allah sentiasa ada dan tak pernah tinggalkan kita. Dia tunggu. Dia rindu.”

Ingatlah untuk setiap yang berlaku pasti ada hikmah tersendiri.

Jangan risau, jangan takut untuk melepaskan kerana Allah janjikan yang terbaik untuk hambanya. Yakin dengan jodoh yang telah Allah tetapkan.
“Jodoh ditentukan oleh Allah sewaktu kita berumur 4 bulan di dalam kandungan ibu. (Malaikat akan tulis nama kita, rezeki, kerja, kahwin dengan siapa, cerai atau tidak, anak berapa dan semuanya tentang diri) – Ustaz Azhar Idrus”
Sampai masa dan ketika kita akan bertemu dengan jodoh.
Hanya perlu yakin.
kebahagiaan
Perlu kuatkan hati untuk terima kehilangan kerana itu yang terbaik untuk kita dan juga dia. Demi kehidupan masing-masing. Perasaan tak boleh dipaksa

Kita mungkin dipertemukan dengan orang yang salah pada awalnya. Itu untuk mengajar kita jadi lebih dewasa.

Belajar daripada segala kesilapan dan kekurangan. Perbaiki diri untuk jadi yang terbaik.
“Jodoh itu rahsia Allah. Itu yang saya pegang, Dia temukan kita dengan orang yang salah pada mulanya, dan menemukan jodoh yang sesuai di pengakhirannya.
Kenapa? Kerana Dia sayangkan kita. Janganlah sesekali kita menjauhi Dia.”
Jadi, macam mana? Dah boleh ikhlaskan hati untuk terima segalanya.
Dah boleh redha? Atau masih terpaksa?
Dekatkan diri dengan Allah dan kita akan dapat jawapan (:

Penutup: Allah telah menetapkan kebahagiaan untuk setiap hambaNya

“Jika sesuatu itu milik kita. Sesulit apapun jalannya. Apapun rintangannya. Pasti akan jadi milik kita kerana memang untuk kita.
Tapi, jika sesuatu itu bukan milik kita. Walaupun mudah jalannya. Walaupun bersusah payah kita ingin mendapatkannya. Tidak akan pernah jadi milik kita.
Kerana memang bukan untuk kita.”
Serahkan hati ini pada Allah. InsyaAllah segalanya akan baik-baik sahaja.
Hati kita milik Allah. Bila rasa sedih, berbaliklah pada Allah.
Bila rasa keliru, berbaliklah pada Allah. Bila gembira, berbaliklah juga pada Allah.
*Copy paste from SINI*

Sunday, October 26, 2014

Sebab Pakai Blogskin





Assalamualaikum w.b.t.

Kali ni nad nak cerita tentang blogskin ? Korang tahu tak apa tu blogskin ? Search la sendiri. Nad tak reti nak explain. Karang terbelit dan berselirat kepala otak korang. Haha. Sekarang ni, dah ramai blogger yang pakai blogskin ni especially newbie. Kecuali blogger yang famous amos. Sebab diorang pakai template simple or denim dan edit coding sendiri (sebab tu diorang famous kot. terer coding dan banyak buat tutorial).

Nad rasa banyak advantage kalau pakai blogskin ni (depends on that person la). Especially newbie. Dan atas advantage tu la nad pakai blogskin. Memandangkan dah ada berlambak design of blogskin. Boleh rambang mata dibuatnya (kaching kaching).



  • Senang dan simple. Tinggal edit coding apa yang patut je memandangkan semuanya dah tersedia. Haha. Sebenarnya nad agak malas nak edit bagai ni. Busy kot. Lagi satu, tak pandai coding ni. Padahal amik computer engineering. Buat malu betul. Haha. CE ni banyak kira circuit dengan buat coding C++ la (alasan semata-mata).
  • Ringan dan kemas. Yes, I admit it. Pakai blogskin ni blog jadi ringan sikit.  Tak la nad buat perangai macam dulu. Galak sangat letak widget mak nenek bagai. Semua nak diletaknya, Haha. Jadi la kemas sikit sebab sidebar tak terlalu banyak dan scrollbar tak panjang berjela.
  • Macam-macam design yang ada. Paling banyak theme colour pink (tak tahu kenapa pink ni popular sangat. anti pink memang tak puas hati. haha).

Rasanya ni la advantage yang nad dapat bila pakai blogskin ni. Ye la. Tak kisah la korang nak pakai template apa sekalipun. Lain orang, lain citarasanya. Nad pernah rasa pakai template simple dan denim ni. Edit bagai nak rak sampai urat kat kepala otak ni bersimpul. Tidur lambat bersengkang mata semata-mata nak renovate blog je. Eventhough tak la secantik dan sekreatif mana pun. Manusia ni boleh berubah. Mana tahu nanti nad akan pakai simple or denim template balik. Who knows, right?




Saturday, October 25, 2014

Allah Rindu Tu






Assalamualaikum w.b.t.


Pernah tak tiba-tiba rasa sebak ?

Pernah tak tiba-tiba rasa sedih ?

Pernah tak tiba-tiba rasa rindu ?

Tapi semua tak tahu kenapa. Tak tahu sebab apa.



Sayang sekalian,

Itu tandanya Allah rindu.

Allah rindu rintihan doa dan hajat kita.

Cuba ingat balik. 

Bila kali terakhir kita bermunajat sepenuh curahan hati kita pada Allah ?

Semalam ?

Kelmarin ?

Minggu lepas ?

Tak pernah langsung ?



Allah. Allah...

Sayang...

Bila tiba-tiba rasa nak menangis.

Sebak rasa macam tak kena.

Ingatlah. Allah sedang rindu akan kamu.

Mungkin dengar nasihat, rasa teruntun hati tu.

Padahal tiada ayat touching pun.

Tapi kita yang over over nak sebak pula.



No no. Itu rasa Allah yang beri.

Cuba kalau rasa sedih sebak nak menangis.

Kita cepat cepat pergi toilet.

Cari kepala paip.

Buka paip.

Mandi ? Tak. Ambil wudhu'.

Masa ambil wudhu' tu.

Hayati setiap titisan air yang jatuh pada anggota wudhu'.

Confirm makin lebat hujan air mata.



Sebab apa ?

Sebab nak pergi jumpa Allah ni.

Hamparkan sejadah. Solat lah.

Doa lah. Minta lah.

Allah dengar. Allah rindu tu.

Sebab tu Allah beri rasa sedih tu.

Nah. Lepas siap mengadu.

Mesti rasa lega.

Sebab Allah dah dengar rintihan kita.

Bersyukurlah kerana masih ada yang sayang.



Sayangg...

Walaupun tiada bahu untuk bersandar.

Untuk melepaskan rasa sedih kecewa marah.

Tapi...

Kita masih ada lantai untuk bersujud.

Kita masih ada Allah untuk diadukan segala masalah.

Okay. Jangan bersedih lagi.

La tahzan. Innallah ma'ana.

Sebarkan bahagia.

Moga Allah redha.

Wallahu'alam.


This post credit to Along Yana. Thanks for sharing ;)

How To Improve Your English



Assalamualaikum w.b.t.

Holla, guys!!! Nampak tak tajuk kat atas tu? Haa... kali ni nad nak share something. Tak banyak pun. Sikit je. Saje je nak share. Kalau ada ilmu even sikit, better share kan? Tak baik kedekut ilmu. Nanti Allah tarik ilmu tu karang, menyesal tak sudah. Huhu.

Kenapa bahasa Inggeris? Kenapa tak bahasa Melayu? Bahasa Cina? Bahasa Arab? Well.. Sebab bahasa Inggeris amat penting dalam life sekarang ni. Maybe korang takkan nampak sekarang apa kepentingannya tapi lambat-laun korang akan tahu juga nanti. Especially bila korang further study nanti. Silibus dalam English, beb. Nak jawab exam pun dalam bahasa Inggeris. Ada je sesetengah lecturer yang tak kisah kalau jawab dalam BM. Tapi dah tambah 1 kerja pula. Nak translate semua nota yang ada. Bila dah translate, maksudnya weird la pula. Kan dah haru-biru hidup tu.

Ok. Sekarang nad nak share beberapa tips nak kuasai bahasa Inggeris dengan mudah. Tak la jadi terer mana. Tapi ok la daripada berterabur tak tentu pasal. Hehe



1.Selalu dengar lagu Inggeris. Cara ni selalu nad gunakan. Dengarlah apa-apa lagu pun. Dengan cara ni, kita boleh la ingat macam mana nak bina sesuatu ayat based on lirik lagu tersebut. Kalau nak advance lagi, install apps lirik lagu kat playstore. Bila play lagu, automatik lirik tu akan keluar. Kan senang nak baca dan faham.




2.Memperbanyakkan membaca dalam bahasa Inggeris. Tak kisah la baca apa pun. Baca majalah, surat khabar, novel, artikel, jurnal dll. Lebih bagus kalau ada words yang kita tak faham, kita catat dalam note book. Dalam buku 555 pun boleh. Haha. Then, carilah maksud words tu.





3.Diwajibkan mempunyai sekurang-kurangnya sebuah kamus. Wajib!!! Tak kira la besar atau kecil. Tebal atau nipis. Asalkan kamus. Tak la menggagau nak cari maksud sesuatu perkataan nanti.





4.Rajinkan diri menonton movie or drama Inggeris. Ni perlukan effort yang lebih sikit. Sekarang kan dah ada macam-macam rancangan. Especially kat Astro. Kalau tak berkenan juga, tengok la movie or drama Melayu tapi yang ada subtitle dalam bahasa Inggeris. sambil tengok tu, boleh la tengok subtitle tu sekali.




5.Search media sosial yang berkaitan dengan pembelajaran bahasa Inggeris. Sekarang kan zaman teknologi canggih ada berlambak. Manfaatkanlah sebaik mungkin. Sebagai contoh, click SINI dan SINI.





6.Mantapkan basic grammar terlebih dulu seperti noun, pronouncation, tenses dan sebagainya. Tak terlupa juga spelling. Nanti beria-ia je nak tulis words tu, tapi spelling ke laut. Tak ke malu nanti dibuatnya.

Ok. Setakat ni saje yang nad dapat share untuk korang semua. Harap dapat membantu korang untuk memantapkan lagi English korang semua. Kalau ada yang salah, harap dimaafkan. Nad bukannya pakar bahasa. Cuma seorang insan yang pernah berhasrat untuk mengambil TESL tapi tak kesampaian. Hahaha.





*MUET kena band 3 oii... Nasib la amik engineering*


Friday, October 24, 2014

First time "segmen : blog review"



Klik banner untuk join

Assalamualaikum w.b.t.

Nad join segmen lagi. Wahaha. Tak ada kerja. Tu yang cari kerja sekarang ni. Hee. Akak, plishh la review blog kita (gedik aihh). Hahaha


Redha Itu Perlu. Qowiy lillahi Ta'ala




Assalamualaikum. Sobahul khair(selamat pagi). Alhamdulillah. Kita dapat bertemu kembali *bertemu la sangat nad oii* Hikhik. Mula-mula macam tak ada idea dan mood nak menaip. Ditambah pula dengan sakit kepala sikit. Tapi bak kata orang "Di mana ada kemahuan di situ ada jalan". Elehh... ye la tu nad nie. Hee.. Bila dengar lagu Jodoh Berdua, tetiba ada idea sikit nak menaip *layan lagu kejap*. Terima kasih sangat kepada Hafiz Hamidun kerana telah memberi nad idea untuk menaip *ecehh... macam la dia tu tahu. Do I care??* Lol

Seperti tajuk kat atas, mesti macam-macam yang terlintas di fikiran korang bila membacanya. Same goes to me. Apa la nad nak membebel kali nie. Relax and chill, ok. Tarik nafas dulu. Fuhh... Here we go. Dalam life kita, kita mesti dikelilingi dengan ramai orang kan. Tak kira la sama ada family, kawan, orang kesayangan, society dan sebagai. Manusia datang dan pergi dalam hidup kita. Pernah tak kita terfikir yang bagaimana hidup kita tanpa seseorang?? Means tanpa seseorang yang kita selalu bergantung harap. Mesti kita tak mampu dan tak nak bayangkan bagaimana agaknya tanpa mereka kan. Dari situ, tetiba dijentik rasa takut. Takut kepada kehilangan. Kita sangka kita macam boleh mati la kalau tanpa mereka.

Well, actually perasaan takut akan kehilangan tu normal. Menjadi lumrah dalam diri manusia. Perasaan tu tak salah. Yang salah cumanya kita terlalu berharap kepada mereka sedangkan Allah sentiasa bersedia menjadi tempat untuk kita berharap. Kita juga terlupa yang Allah berkuasa untuk mematikan mereka. Allah mempunyai perancangan yang jauh lebih baik dan indah untuk kita. Tapi kita duk sibuk sibuk jaga hubungan kita dengan mereka dan hargai mereka tapi kita seringkali mengabaikan Allah. Kita juga duk sibuk sibuk menghargai mereka yang belum tentu akan selalu ada untuk kita tapi kita mengabaikan dan lupa menghargai Allah yang akan selalu ada untuk kita. Memang la kita perlu menghargai mereka sebelum mereka pergi, tapi berpada-pada la. Jangan la sampai lupakan yang kita masih ada Allah yang selalu bersama kita.

Cuba bayangkan. Apabila kita bersendirian. Jatuh buk gedebukk berseorangan. Apabila orang yang kita harapkan dah tiada pergi meninggalkan kita atau menjauhkan diri dari kita. Siapa lagi yang kita ada untuk mengadu dan bergantung harap? Maybe ada yang berkata "Alaa... cari la orang lain yang masih ada untuk kita". Tu memang betul kan. Tak dinafikan lagi. Tapi sampai bila?? Tak semua orang akan melayan kita sebaik mungkin. Misal kata la. Korang mengadu masalah korang kat si A dan B. Tapi mereka mungkin akan memberi respons yang berlainan. Si A mungkin akan mendengar sahaja tapi si B akan mendengar dan memberi pendapat. Tapi kadangkala setelah mengadu kepada mereka, kita tak rasa tenang. Kadangkala kita akan rasa resah gelisah. Padahal beban yang ditanggung dah berkurangan.

Nad nak sampaikan yang kita boleh berharap kepada manusia, tapi sebaik-baiknya kita berharap kepada Allah terlebih dahulu. Sebab Allah ialah sebaik-baik tempat bergantung. Berusaha mendekatkan diri kepada DIA. In shaa Allah. Kita akan rasa tenang. Kita akan lebih redha dengan apa yang berlaku selepas tu. Kalau kita terlampau berharap dan bergantung kepada manusia dan tak dapat seperti yang dijangkakan, maka berlaku la 'frust menonggeng' dan meroyan tak tentu pasal sampaikan boleh terdorong untuk membunuh diri.

Astaghfirullah. Tu la yang akan terjadi bila kita tak percaya dengan qada' dan qadar yang telah ditentukan. Iman kita pula akan semakin menipis. Selitkan walapun sedikit pergantungan dan harapan tu kepada Allah. Yakin yang Allah pasti telah mengatur sesuatu yang lebih indah dan tak dapat dijangkakan untuk kita. Pasti ada hikmah di sebalik apa yang berlaku. Hidup mesti diteruskan walaupun tanpa mereka yang kita harapkan tu. Dugaan tu bukan untuk melemahkan kita tapi untuk menguatkan kita. Kita hanya mampu merancang. Yang menentukannya tu kerja Allah. Ma qaddarallah khair. Perancangan Allah baik baik belaka. Have faith. Take care of your iman. Fi hifzillah ;)

*Repost from 2nd blog*

Background Baru


Assalamualaikum w.b.t

Cer tengok background blog ni? Dah tukar baru kan. Tema still sama. Warna hijau. Tak ready lagi nak tukar warna tema yang lain. Tunggu la bila dah bosan dengan warna ni. Harapnya tak bosan la, ye. In shaa Allah. Btw, background ni nad ambil dari blog Amalina Lee. Ada macam-macam background yang dia dah sediakan. Boleh rambang mata dibuatnya. Background floral dan flower memang cantik. Tapi macam tak sesuai dengan diri nad ni. Too girly and feminine for me. Hee.

Thursday, October 23, 2014

Drama My Lovely Girl





Assalamualaikum w.b.t.

Kali ni nad nak story sikit tentang drama Korea yang nad tengok. Rasanya drama ni baru je start ditayangkan kat tv. Kalau dah duduk rumah, terpaksa la layan drama Korea je memanjang since adik nad memang Kpoppers dan peminat drama Korea. Redha je la. Tak la bosan sangat. Sebab Astro kan susah ulang cerita je. Haha.

Sebab utama nad join tengok sekali drama ni of course la sebab ada Rain. Haha. Handsome kot. Hee. Ni drama kedua Rain yang nad tengok selepas Full House (tu pon tak khatam lagi). Nad memang susah sangat nak stick on pada drama Korea ni. Drama yang nad pernah khatam cuma Playful Kiss dan Doctor Stranger. Padahal ada je lagi drama Korea kat laptop ni. Nak tengok pun kena cari mood juga.





  • Nama : 내겐 너무 사랑스러운 그녀 / Naegen Neomu Sarangseureowoon Geunyeo
  • Nama Lain: My Lovely Girl / The Woman Who's So Lovable to Me
  • Juga Dikenal Dengan: 송포유 / Song for You
  • Genre: Music, Romance
  • Episodes: 16
  • Stesen TV: SBS
  • Masa Ditayangkan : 2014-Sep-17 s/d 2014-Nov-06
  • Hari Ditayangkan : Rabu & Khamis PKL. 21:55




  • Sinopsis Ringkas :


    Drama Korea My Lovely Girl tentang Hyun-Wook (Rain) adalah seorang presiden/Ceo sebuah perusahaan hiburan, komposer & produser terkenal. Dia kehilangan kekasihnya dalam insiden kemalangan. Hyun-Wook kemudian bertemu dengan adik bekas kekasihnya yang telah meninggal dunia yang bernama Se-Na lakonan Kristal. Dan seiring perjalanannya waktu Hyun-Wook (Rain) dan Se-na (kristal) jatuh cinta.




    Hyun Wook (Bi) adalah CEO dari perusahaan sebuah agen bakat/hiburan bernama  AnA . Dia adalah penulis lagu yang hebat dan seorang produser yang dingin yang tidak  ambil peduli apa-apa  di luaran namun sebenarnya ia memiliki sifat yang sensitif dan baik hati. Hyun Wook hidup dalam kesukaran kerana dia tidak dapat melupakan bekas kekasihnya yang meninggal dalam insiden tersebut, dia menyaksikan kemalangan tersebut di depan matanya sendiri...di saat terakhir bekas kemalangan itu kekasihnya meninggal di pangkuannya..




    Sehinggalah adik dari bekas kekasihnya , Se Na (Krystal Jung), pindah ke Seoul untuk mengejar cita-cita menjadi  seorang penyanyi. Mimpinya di dunia muzik dan Hyun Wook  membantu Se Na untuk mencapainya. Bagaimanakah kisah selanjutnya....Jom! tengok online ataupun dekat Astro 393


    Sumber dari SINI
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     
     photo cats_zpscdjdlx5h.jpg