Friday, October 31, 2014

Tutorial Tag Link Dalam Sidebar


Assalamualaikum w.b.t

Sobahul khair. Salam Jumaat barakah. Salam sayyidul ayyam. Kali ni nad nak share dan ajar macam mana nak letak link dalam sidebar. Alaa.. macam kat sidebar blog nad ni. Yang tertulis Contact. Find me here...! Ni haa gambarnya.


1. Sudah semestinya kena login blogger dulu. Kalau tak, macam nak buat kan.

2. Pergi kat bahagian template.

3. Tekan CTRL + F dan cari nama sidebar yang nak letak link tu.

4. Kalau dah jumpa sidebar tu, copy dan paste code kat bawah ni di bawah nama sidebar yang kita nak letak tu (berbelitnya ayat).

<a href="URL">Nama Link</a>
URL = http://..... atau www....

Nama Link = Facebook, twitter or whatever you want

5. Ehh... kalau dah copy paste tu, jangan save dulu. Preview dulu. Takut tak jadi.

6. Kalau dah preview dan jadi, baru la tekan SAVE.


p/s : Sorry sebab tak ada gambar sangat. Malas nak printscreen. Kalau tak faham, boleh direct tanya nad. Nad tak makan orang la. Haha.

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum. Please drop your comment and opinion here. Harsh and dirty words are strictly prohibited. Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg