Sunday, February 7, 2016

Tutorial : Dark Tone


Assalamualaikum w.b.t.

Hola, gais ! How are you ? Hope you're doing fine there. Hihi. Tetiba je rasa macam nak share tutorial edit gambar je. Gara-gara belek balik entry INI. Mana la tahu korang pun boleh apply tone ni kat gambar korang tu. Just a simple dark tone daripada nad. Kalau boleh, jangan tiru sebijik sebijik sebab lain gambar, lain lightingnya. Karang tak menjadi, salahkan nad pula. Tone ni pun terjadi hasil daripada nad godek-godek dan explore sesuka hati. Maaf la kalau hasilnya tak gempak sangat macam orang lain. Nad masih nubis kubis lagi. Banyak lagi yang kena belajar.



Taraaa. Contoh gambar sebelum dan selepas di'edit'


Apps yang digunakan : VSCO dan Snapseed (boleh install kat playstore atau apple store. foc je)

VSCO

  1. Masukkan gambar yang nak di'edit' tu
  2. Click kat filter 04 (paid filter)
  3. Click kat bahagian setting filter 04 tu dan adjust


  4. Contrast : +3
    Exposure : -2
    Saturation : +1
    Highlights save : +4
    Shadows save : +1
  5. Click save to gallery














Snapseed

  1. Upload gambar yang telah di'edit' kat VSCO tadi
  2. Click kat icon macam rupa pen tu
  3. Then, click kat bahagian Tune Image untuk adjust setting gambar tersebut
  4. Adjust setting gambar seperti berikut :

  5. Brightness : +4
    Contrast : +17
    Highlights : +32
    Shadow : -44


  6. Tekan icon anak panah dan perkataan save. Automatically gambar tu akan ter'save' di gallery










Next tutorial will coming soon. Tunggu ye ;)

6 comments:

  1. Replies
    1. Eeee mana ada pro. Huhu. Btw thanks :)

      Delete
  2. arghhh...i dah try buat tapi tak jadi..:P..

    ReplyDelete
    Replies
    1. You try la lagi. Jgn la give up. Jgn tiru sebijik sebijik. Tu just panduan je. Edit ikut sesedap mata memandang :)

      Delete
  3. Ain selalu pakai vsco je . Snapseed tak eti even dah install . huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun selalu pakai vsco. Dah jadi wajib tu. Jarang pakai snapseed. Dulu tak reti nak pakai sbb mcm complicated sikit. Sekarang ni tgh explore sikit2 :)

      Delete

Assalamualaikum. Please drop your comment and opinion here. Harsh and dirty words are strictly prohibited. Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg