Monday, April 20, 2015

Semangat Kian Membara



Assalamualaikum w.b.t.

Holla, guys ! Apa khabar ? Harap korang semua berada dalam keadaan sihat dan dalam lindungan Allah. Amin. Based on tajuk entry ni, apa yang korang boleh bayangkan ? Enthusiasm. 1 word yang boleh describe diri nad sekarang ni. Ekceli, lately ni nad terasa bersemangat tahap femto la pula. Femto ? Apa benda alah tu. Femto tu 10 kuasa 15 la. Hihi. Ok. Continue cerita. Lately ni nad terasa bersemangat pula nak discover resepi masakan yang simple. Bila dah jumpa, excited pula nak try masak. Padahal sebelum ni nak masuk dapur tu punya la liat. Macam ada beban je kat punggung tu. Haha. 




Nad pun tak tahu kenapa tiba-tiba semangat tu ada. Membuak-buak pula tu. Tak apa. Berubah untuk kebaikan. Tak salah kan. Lagi- lagi sejak join group Resepi Ringkas, makin rajin pula nak belek belek resepi. Gigih pula tu nak tulis dalam buku resepi yang nad sediakan khas sebagai reference. Yang tak boleh blah tu, sanggup bersengkang mata check group tu semata-mata nak cari resepi je sampai pukul 3, 4 pagi. Kalau study tu, memang dah ke laut  agaknya. Kahkah.




Maybe semangat nak memasak tu muncul sebab dah sedar yang umur ni semakin meningkat. Kalau diberi peluang nak je kahwin awal tapi ilmu memasak tak ada. Sedihnya la kan. Tu la padahnya sebab dulu time sekolah tak ambil Ekonomi Rumah Tangga sebab takut fail. Masa tu memang tak minat langsung memasak dan menjahit. Kesian mama sebab dapat anak yang agak ketegaq dan boyish ni. Huhu. Lagi-lagi sekarang ni tengah bosan. Daripada menternak lemak je, baik cari sesuatu yang berfaedah sikit untuk dilakukan. 




Nak study untuk Muet, mood nak relax selepas final exam tu tak habis lagi. Nak buat final year project, supervisor tak reply email nad lagi. Nak cari tempat untuk Industrial Training dan buat resume, surat pengesahan dari uni tak ada lagi. Daripada asyik mereput belek phone dan online 24 jam, better mantapkan skill memasak yang tak berapa nak ada tu. Ok la tu daripada berada di takuk yang lama lagi. Better late than never.




Semalam ada la juga 1 resepi tu. Lapar punya pasal. Bangun tidur ke terus try resepi tu dengan busuk masam tak mandinya. Tak senonoh betul. Lagipun, peluang dah ada depan mata. Abah dan mama keluar pula tu. Lagi la senang nak memasak. Kalau mama ada, entah berapa bakul agaknya bebelan mama tu untuk nad. Haha. Alhamdulillah. Menjadi la juga. Rasanya boleh tahan la sampaikan abah sanggup habiskan makanan tu. Terharu tak terkata. Siang tadi pun tolong masakkan telur dan tempe goreng sebab mama macam tak larat je. Nampak penat semacam je. Kalau hari biasa memang payah la nak buat tu semua. Busy nak layan budak-budak lagi. Tak menang tangan dibuatnya. Naik semput jadinya.

p/s : Nanti nad sharekan resepi tu dalam next entry. Tunggu tau. Hihi.

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum. Please drop your comment and opinion here. Harsh and dirty words are strictly prohibited. Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg