Sunday, August 18, 2019

Tutorial : Edit Gambar Menggunakan Preset Lightroom


Assalamualaikum w.b.t.

Holla, gais! Apa khabar semuanya? Hopefully korang semua sihat la ye. Actually this entry dah lama terperam dalam draf. Berkurun lamanya. Sampai la nad dah siap video editing. Tapi tak juga publish hehe. 

So this entry nad nak share serba sedikit tentang macam mana nak guna preset Lightroom. Preset? Mesti ada yang pernah dengar before this dan maybe ada yang baru first time dengar kan. It's okay. Better late than never hihi ๐Ÿคญ

Apa itu Adobe Lightroom? 

Adobe Lightroom is one of the applications yang digunakan untuk mengedit gambar. Kiranya nak touch up balik bagi lagi cantik gambar tu. Apps ni free je. Available for PC dan mobile (support IOS & android). Most of photographer guna this app untuk edit gambar diorang. Sebab tu gambar nampak cantik dan lawa je ๐Ÿ˜

Apa itu preset? 

"A way of saving a set of editing adjustments so that you can easily re-apply the same adjustments to multiple photos. These adjustments include things like exposure, contrast, highlights, shadows, whites, blacks, and pretty much anything else you can change on a photo in Lightroom."

Dalam erti kata lain, preset ni memudahkan kerja kita nak edit gambar. Tak payah edit balik satu persatu. Just apply preset tu dan adjust sikit sikit mana yang patut. Sesedap mata memandang gitu ๐Ÿ˜Ž

Sumber : SINI


Adobe Lightroom di playstore

Rupa Adobe Lightroom selepas dah install from playstore

Basically, this video shows the simplest way on how to install and apply Lightroom preset. Sorry la sebab tak dapat share screenshot satu persatu. Sebab nad rasa lagi senang kalau refer kepada video je hehe. Gigih juga nad buat video ni. Buat dalam masa beberapa jam je. 

Preset boleh didownload di SINI dan SINI. Jangan lupa like dan subscribe channel youtube nad tau. Sendu gila channel nad tu hahaha ๐Ÿ˜‚

11 comments:

  1. Rajin betul Nad download app tu untuk edit gambar. Saya guna Photos dalam Windows 10 je. Tu pun just adjust lighting, crop & letak watermark๐Ÿ˜†.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apps tu dah lama ada dalam phone. Sekarang baru guna selalu hehe. Edit gambar tu pun ikut mood jgk ๐Ÿคญ

      Delete
  2. nice tutorial, thank you for sharing!

    ReplyDelete
  3. btw suke sangat tema blog ni ;)

    ReplyDelete
  4. x reti guna lightroom haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak apa. Boleh belajar. Lama2 nanti pandai la eh ;)

      Delete
  5. I'm an avid LR user both on my phone and my macbook. Dulu biasa pakai preset dekat Photoshop je sekarang buat preset sendiri. LR ni saya guna untuk gambar2 dalam blog bila gambar tu terlalu banyak warna and hint. Kalau tak, memang tak pakai apa2 filter pun.

    Satu-satunya post yang saya guna LR preset untuk semua gambar2 saya:
    https://ohtqalondon.blogspot.com/2019/07/breakfast-at-neighbours-coffee-bar.html#more

    this post is going to help many other people to use LR in the future. i like your video btw, simple je nak ikut step.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow lawanya gambar awak. Jealousnyaaa. Thank you for your words. Actually baru je berjinak-jinak dgn video editing :)

      Delete
  6. Suka juga guna lightroom ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang je kan nak guna. Better than vsco :)

      Delete

Assalamualaikum. Hi! Please drop your comment and opinion here. Harsh and dirty words are strictly prohibited. Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg