Friday, February 12, 2016

Dehydration Again !


Image result for dehydration

Assalamualaikum w.b.t.

Holla, gais ! Rasa macam dah lama tak melepak kat sini. Rindunyaaa (over la kau nad). Hihi. For now, boleh la lepak kat blog ni puas puas. Dah dapat mc kan. Memang tak la nad nak terbaring tidur je memanjang. Tak best la jadi sleeping not so beauty ni. Bosannn. Hahaha.


Actually, pagi tadi nad terkejut sangat bila tengok yang mata nad bengkak sikit. My eyes swollen!!! Nasib baik sebelah je. Memang sebelum ni mata tu rasa sakit sikit. Bila tersentuh, rasa sakit tu ada. Then, lepas dah siap siap kononnya nak pergi kerja, nad ajak la abah pergi klinik kat sini. Takut mata tu jadi macam tu sebab sebelum ni nad ada makan seafood. Tapi sikit je nad makan. Mengada sangat nak makan padahal dah tahu diri tu allergy dengan seafood (tahu pun takut. padan muka). 

Check punya check, rupa-rupanya nad kena dehydration. Walawehh. Buat kali ke berapa entah. Sebelum ni nad pergi klinik pun, doktor cakap nad dehydration. Doktor yang sama, problem yang sama dan nasihat yang sama. Aduhh. Letih la dehydration je memanjang. Nasib baik la tak muntah muntah, rasa nak pitam dan demam teruk macam sebelum ni. Seingat nad, ni la antara pesanan doktor tadi.

  • Avoid and say no to oily and spicy food especially ikan bilis dan kacang (I redha). Say no juga kepada seafood (bye bye. bahagiamu deritaku)
  • Banyakkan minum air. Minum air sikit je tapi frequently. Jangan minum air sekaligus banyak. Sebab tu asyik kencing je (macam tahu tahu je nad malas dan suka sangat minum air sekaligus banyak)
  • Basuh muka dengan air sejuk. Jangan garu atau usik mata tu
  • Kumur mulut dengan air yang bercampur dengan garam (maybe akan rasa pedih sikit)

Doktor kata kat tekak nad ada ulser. Ulser tu disebabkan dehydration. Tu yang sampai merebak ke mata. Habis mata bengkak sebab infection dari tekak since mata dengan tekak ada saluran yang boleh connect antara keduanya (tak tahu betul ke tak). Patut la sebelum ni nad rasa penat dan badan lenguh lenguh je memanjang. Ingatkan sebab supplement nad tu dah habis. Redha la kau dengan 5 jenis ubat sebagai hadiah dari doktor. Finally, dapat cuti juga setelah sebulan tak ambil cuti (tak termasuk weekend dan public). Huhuhu.

"Awak sekolah ke?"
"Tak. Saya kerja"
Adoyai doktor ni. Muka nad ni tak mature sangat ke. Nampak macam budak sekolah lagi ke

"Nak cuti tak?"
"Nak" (dengan nada suara yang perlahan nak mampuih)
Padahal kat dalam hati tu tengah melonjak kegembiraan dapat cuti. Luls 

 
What I feel right now. Lol. Haha

2 comments:

Assalamualaikum. Please drop your comment and opinion here. Harsh and dirty words are strictly prohibited. Thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg